Pri pôžičkách sú dôležité celkové náklady vrátane poplatkov

11.03.2014 Bratislava

Bratislava 11. marca (TASR) - V poslednom období sa na Slovensku množia prípady ponúk pôžičiek cez SMS správy a internet za zjavne nevýhodných až úžerníckych podmienok.

Upozorňuje na to ministerstvo spravodlivosti. Podľa štátnej tajomníčky rezortu Moniky Jankovskej by spotrebiteľa malo zaujímať najmä to, koľko v celkovom vyjadrení zaplatí za úver, vrátane všetkých poplatkov.

"Celková odplata by nemala prevýšiť dvojnásobok priemernej úrokovej sadzby požadovanej bankami pri obdobných úveroch podľa miesta a času poskytnutia úveru. Požičiavanie peňazí podľa tohto pravidla považujem za slušné a morálne," zdôraznila Jankovská.

Ďalej by spotrebiteľ mal žiadať informáciu, aké poplatky a v akej výške má platiť, aké sankcie, najmä zmluvné pokuty, mu hrozia a pri porušení ktorých zmluvných povinností. Vysvetliť by si mal dať aj ustanovenia, ktorými veriteľ zabezpečuje záväzok v prípade, že úver nebude splácať. Jankovská upozornila aj na nástroje, ktorými sa zvykne zabezpečiť splácanie úveru. "Dohodou o zrážkach zo mzdy, záložným právom veriteľa na veci aj nehnuteľnosti, zmenkou či uznaním dlhu," konkretizovala.

Spotrebiteľa podľa nej musí zaujímať aj to, kedy a z akých dôvodov mu hrozí jednorazové splatenie celého úveru. "Ako sa budú riešiť prípadné spory, ktoré vzniknú zo zmluvného vzťahu, teda či zmluva obsahuje rozhodcovskú doložku, podľa ktorej spory rieši rozhodcovský, a nie všeobecný súd," doplnila Jankovská.

Potrebné je vedieť aj to, akým spôsobom a za akých podmienok možno úver predčasne splatiť, a tak zmluvný vzťah ukončiť. "Ale treba vedieť aj to, v ktorých prípadoch môže veriteľ zmluvu jednostranne zmeniť a za akých podmienok," konštatovala Jankovská s tým, že v určitých prípadoch má aj spotrebiteľ právo na jej predčasné ukončenie.
 

Vyberte región